Bensodiazepinintoxikation

okt 13th, 2009 | Filed under Beroende, Medicin, Psykiatri

Symptom

Sedering, medvetandesänkning, ostadighet, sluddrigt tal.

Andningsdepression (ovanligt)

Konfusion, Hallucinos (Zopiklon®, Zolpidem®)

Blodtrycksfall, bradykardi (ovanligt)

Höga doser kan ge paradoxal excitation, aggressivitet, hallucination, minneslucka

 

 

Behandling

  1. Rutinmässig handläggning enligt riktlinjer för intoxikation.
  2. Inj Lanexat® 0,3 mg iv itererat, max 2 mg. Om inte 1 mg medfört ett distinkt svar finns ingen anledning att ge mer i diagnostiskt syfte.Lanexat (kan ge diagnostisk information för att t.ex. undvika DT hjärna). Ta alltid EKG först, bör vara normalt. Risken är att pat krampar (var beredd med Stesolid vid kramp vid blandintox och därefter får hypoxisk arrytmi. Ge Lanexat itererat 0,3 + 0,2 + 0,2 upp till 1,0 mg  för att säkert veta om patienten ”svarar”, nöj dig inte med en mindre dos än så.
  3. Minst ett dygns övervakning